Wat is Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)?
Met beperkte hulp kunnen personen met een (vermoeden van) handicap vaak veel zelfstandiger leven. Bovendien zorgt deze ondersteuning ervoor dat mantelzorgers zoals familie en vrienden, even minder belast worden. Daarom bestaat er Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH).
Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) is een laagdrempelige, maar gelimiteerde vorm van ondersteuning en hulp vanuit VAPH-voorzieningen voor personen met een (vermoeden van) handicap. Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) maakt het mogelijk dat een persoon met een handicap in beperkte mate geholpen kan worden zonder zich eerst te moeten inschrijven en te laten erkennen door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
Wat kan met Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)?
Via Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) kan je beroep doen op drie modules van hulpverlening:
- Begeleiding: een begeleiding bestaat uit individuele ondersteuning en gesprekken met jou aan huis of op een dienst. De begeleiding kan gaan over verschillende thema’s zoals: budget, werksituatie, relaties, opvoeding, zelfstandig wonen,…
- Dagopvang: via dagopvang kan je overdag bij een voorziening erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) terecht voor een zinvolle dagbesteding zoals: creatieve activiteiten, zelfredzaamheidstraining, vaardigheidstraining,… Je kan hierbij kiezen voor volledige of halve dagen.
- Verblijf en logeren: via verblijf kan je overnachten in een voorziening erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). De avond- en ochtendbegeleiding worden hierbij ook gegarandeerd.
Er is ook één module specifiek voor hulpverleners:
- Outreach: hulpverleners en ondersteuners kunnen via de module outreach beroep doen op het vormingsaanbod en de expertise van de medewerkers uit de sector personen met een handicap.
Iedere persoon met een beperking krijgt 8 punten per jaar, je mag deze flexibel invullen. Met deze rekentool Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) kan je gemakkelijk berekenen hoeveel punten je nodig hebt. Je kan met deze rekenmachine ook nagaan hoe je jouw punten kan verdelen over de verschillende vormen Van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp.
Afhankelijk van de geboden hulp wordt er al dan niet een bijdrage gevraagd.
Voor wie?
Om beroep te doen op Rechtstreeks Toegankelijke Hulp moet je geen erkenning hebben bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
Je moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:
- je hebt een (vermoeden van) handicap
- je bent jonger dan 65 jaar
- je woont in Vlaanderen of Brussels hoofdstedelijk gewest
- je maakt als minderjarige nog geen gebruik van een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) of krijg nog geen ondersteuning van een Multifunctioneel Centrum (MFC)
- je maakt als meerderjarige nog geen gebruik van een Persoonsvolgend Budget (PVB)
Vragen en contact
Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) wordt in Brussel georganiseerd via een samenwerkingsverband van diensten erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en ons, het Brussels Aanmeldingspunt voor Personen met een handicap (BrAP).
Om snel en gericht geholpen te worden kan je voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) terecht bij ons. We beluisteren je vraag en verwijzen door naar de organisatie die het beste aansluit jouw vragen en noden.
Heb je nog vragen? Lukt het berekenen van je nog overgebleven punten niet? Ben je op zoek naar de gepaste organisatie? Contacteer ons via de contactgegevens op deze pagina of stel je vraag via Ik heb een vraag.