Wat is een intersectorale medewerker?
Vanuit het Kenniscentrum Welzijn Wonen Zorg werkt een medewerker intersectorale actie die actief de brug slaat tussen al wie zich bekommert om een kwaliteitsvolle zorg voor mensen met een specifieke zorgbehoefte of handicap.
Organisaties en hulpverleners worden in Brussel regelmatig geconfronteerd met complexe dossiers van mensen die moeilijk in een ‘sectoraal’ hokje passen. Door intersectoraal samen te werken willen ze betere, toegankelijkere zorg en ondersteuning kunnen bieden aan deze personen .
Wat doet de intersectorale medewerker?
De medewerker intersectorale actie legt verbindingen tussen hulpverleners of andere betrokkenen uit allerhande sectoren, zoals het algemeen welzijnswerk, de bijzondere jeugdzorg, kinderdagverblijven, andere vormen van kinderopvang, thuiszorg, dak- en thuislozenzorg, geestelijke gezondheidszorg, dienstencentra, vrijwilligerswerkingen, opvoedingswinkels, ….
Al deze mensen en nog vele anderen kunnen beroep doen op de medewerker intersectorale actie:
- Voor het verkennen, initiëren en opvolgen van intersectorale samenwerkingen rond personen met een specifieke zorgbehoefte en/of handicap. De medewerker intersectorale actie zoekt met je mee en brengt je in contact met de geschikte partners.
Enkele voorbeelden:
-
-
- Als initiatief voor buitenschoolse opvang wil je je ook openstellen voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte.
- In je werking voor thuisloze mensen wil je geschikte activiteiten aanbieden voor personen met een vermoeden van handicap.
- In de gevangenis willen we kijken naar vermoeden van handicap bij personen met een interneringstatuut.
-
- Voor intersectorale intervisie, casusbespreking en expertisedeling rond complexe zorgdossiers. Bijvoorbeeld via de intersectorale groep Bruggenbouwers. Het Kenniscentrum Wonen Welzijn en Zorg begeleidt en ondersteunt deze groep, of kan samen met jou een intervisie op maat organiseren.
- Om vorming aan te vragen over handicapspecifieke thema’s
Een voorbeeld : aan het onthaal van een Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) merk je pas na verloop van tijd dat een hulpvrager vaak met dezelfde vragen langskomt en moeilijk lijkt te onthouden wat je hem uitlegt. Met het team denken jullie dat het nuttig zou zijn wat meer informatie te krijgen over ‘verstandelijke handicaps’ en hoe je dit eerder kan herkennen en op inspelen. De intersectorale netwerker brengt je in contact met een organisatie die jullie hiermee verder helpt.
Evengoed kan het gaan over andere ‘handicaps’, werkmodellen (minder verbaal of meer visueel werken) of visies (vraaggestuurd werken). Maar altijd concreet en aangepast aan jullie situatie.
- Om samen na te denken over concrete intersectorale projecten en samenwerkingsmodellen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een handicapspecifieke zorgbehoefte.
- Om netwerken en mensen uit andere sectoren te leren kennen. Het kenniscentrum voorziet intersectorale netwerkmomenten, telkens rond een thema. Houdt daarvoor onze sociale media, nieuwsbrief en website in de gaten.
- Om op kijkstage te gaan in een andere sector of je expertise uit te wisselen met een andere organisatie door bij elkaar over de vloer te komen. Jaarlijks organiseert het Kenniscentrum de kijkstages. Als je je inschrijft kun je een halve dag een kijkje nemen bij een organisatie naar keuze of zelf je organisatie als ‘kijkstage’ aanbieden.
- Voorbeelden: je werkt bij beschut wonen maar bent wel erg benieuwd hoe er het bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) aan toegaat. Of je bent psycholoog bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) en je zou heel graag eens een onthaaltehuis van binnenuit leren kennen.