Wat is een Basisondersteuningsbudget (BOB)?
Het Basisondersteuningsbudget (BOB) is een vast bedrag van 300 euro per maand dat zal uitbetaald worden door de zorgkassen.
Wie komt in aanmerking voor een Basisondersteuningsbudget (BOB)?
Het Basisondersteuningsbudget (BOB) is bedoeld voor personen:
- met een erkende handicap van minstens één van onderstaande erkenningen;
- van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH),
- van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FOD SZ),
- bij verhoogd kinderbijslag
- met een vastgestelde ondersteuningsnood;
Je moet aan beide voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een Basisondersteuningsbudget (BOB). Ook is noodzakelijk om zich aan te sluiten bij de zorgverzekering/ Vlaamse Sociale Bescherming.
Weet je niet of je hieraan voldoet? Neem dan gerust contact op met ons via onze contactgegevens op deze pagina of ons contactformulier Ik heb een vraag.
Wat kan ik doen met een Basisondersteuningsbudget (BOB)?
Het Basisondersteuningsbudget (BOB) kan dienen om bijvoorbeeld dienstencheques te kopen voor een poetshulp of een vriend te vergoeden voor vervoersonkosten.
Het Basisondersteuningsbudget (BOB) kan ook ingezet worden om de bijdrage voor reguliere thuishulp of de bijdrage voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) te betalen.
Het Basisondersteuningsbudget (BOB) is vrij besteedbaar. Er moeten geen bewijzen ingediend worden.
Vanaf wanneer wordt het Basisondersteuningsbudget (BOB) uitbetaald?
De personen uit iedere groep liggen al vast tot 2019, onderstaande gegevens kunnen nog wijzigen. De zorgkas stuurt je een brief met verder informatie.
Vanaf september 2016 | Volwassenen die al lang op de wachtlijst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) staan: dit is een tussenoplossing in afwachting van een eventueel Persoonsvolgend Budget (PVB). |
Vanaf januari 2017 | Een groep minderjarigen en jongvolwassenen (21-25 jarigen). Het gaat om specifieke groepen. |
Vanaf september 2017 | Kinderen en jongeren tot en met 25 jaar met minstens 12 punten op de medisch sociale schaal voor bijkomende kinderbijslag (Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid (FOD SZ)).
Personen van 21 tot 25 jaar met minstens 12 punten op de medische sociale schaal voor de integratietegemoetkoming (Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid (FOD SZ)). |
Vanaf mei 2019 | Volwassenen met een handicap die bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) op de wachtlijst staan voor een Persoonvolgend Budget (PVB) in prioriteitengroep 1 of 2. De aanvraag met deze prioriteitengroep moet op de wachtlijst staan voor 16 oktober 2017. |
Behoor je niet tot een van deze groepen, dan kan je nog geen basisondersteuningsbudget aanvragen. Later beslist de Vlaamse Regering of het Basisondersteuningsbudget (BOB) wordt uitgebreid naar andere groepen.
Weet je niet zeker of je in één van de groepen valt? Heb je een brief ontvangen en weet je niet wat je hier nu mee moet doen? Neem dan contact op met ons via de contactgegevens op deze pagina of ons contactformulier Ik heb een vraag.